Zelené střechy nejsou jen módním fenoménem, mají mnoho praktických výhod

V minulosti se stavěly domy šedé, nudné a fádní. Nemyslelo se na zeleň a všechna pozitiva, která lidstvu a příjemnějšímu žití přináší. Doba se mění a lidé chtějí stále více žít v souladu s přírodou. Zelené střechy jsou jedním z nejvíce efektivních způsobů, jak si dopřát kousek přírody a současně čerpat všechny výhody zelené střechy, které přináší domu i lidem.

Zelené střechy pomáhají snížit účty za energie

V zimě hřejí, v létě chladí – tak by se dala zjednodušeně popsat jedna z velkých výhod zelených střech. Na rozdíl od tradičních střech z černého dehtu snižují zelené střechy náklady na energii tím, že teplo pohlcují, místo aby ho přitahovaly, a poskytují budovám přirozenou izolaci.

Zelené střechy pomáhají snižovat efekt městského tepla, což je stav, kdy městské prostředí absorbuje a zachycuje teplo. Zelená střecha cena se nezdá tak vysoká, když znáte návratnost.

Více kyslíku a stínu

Rostliny zelené střechy odstraňují částice vzduchu, produkují kyslík a poskytují stín. Tato přirozená ochrana proti extrémnímu horku navíc umožňuje, aby zelené střechy vydržely dvakrát déle než tradiční střechy. A to i když jsou zelené střechy svépomocí postavené.

Zelené střechy snižují riziko záplav

Další důležitou výhodou zelených střech je jejich schopnost snížit a zpomalit odtok dešťové vody v městském prostředí. Vzhledem k tomu, že střechy a ulice ve městech jsou zpevněné, objem a rychlost odtoku dešťové vody se ohromně zvyšuje a je hlavním zdrojem záplav a znečištění po celém světě. Díky neporézním povrchům, jako jsou chodníky a střechy, typický městský blok generuje více než pětkrát více odtoku než lesní plocha stejné velikosti. Schopnost zelené střechy absorbovat (a filtrovat) vodu výrazně snižuje riziko bleskových záplav a přetečení kanalizace.

Jak pořídit zelenou střechu

Ne každý si zvládne zařídit zelenou střechu svépomocí. Zelené střechy a informace o nich lze zajistit na ekrost.cz.

Ostatní

Stavební dozor a technický dozor v oblasti Praha Východ, Benešov a Říčany

Stavební dozor Praha Východ je nezbytnou součástí každé stavby. Zajišťujeme, aby všechny stavební práce probíhaly v souladu s projektovou dokumentací a platnými normami. Naši odborníci pečlivě sledují každý krok stavebního procesu, aby byla zajištěna kvalita a bezpečnost. Díky našemu stavebnímu dozoru můžete mít jistotu, že vaše investice do stavby bude efektivně využita a že nedojde […]

Zobrazit
Ostatní

Tiny House: Malý domov plný velkých možností

Hledáte alternativní způsob bydlení, který kombinuje jednoduchost, funkčnost a udržitelnost? Tiny House může být přesně tím, co potřebujete. Tento fenomén nabízí nejen úsporu prostoru a peněz, ale i příležitost žít blíže přírodě a minimalismu. Pojďme se podívat, jak můžete svůj malý domov proměnit v útulné a funkční bydlení. Rozšiřte svůj prostor verandou Veranda je skvělým […]

Zobrazit
Ostatní

Odpadní i dešťová voda mají stále svoje využití. Jak toho ale docílit?

V domácnostech se už delší dobu počítá s tím, jak můžeme efektivně zachytávat a pracovat se ztrátami tepla, plynu či elektřiny. Všechny tyto oblasti přitom znamenají ekologickou úlevu i zlepšení hospodaření v domácnosti. Mimo toho všeho je ale poslední dobou aktivním tématem i dešťová voda. Téma je to aktivní hlavně proto, že teplejší klima dává vzniknout dlouhým a […]

Zobrazit